Clara Peya va arribar a l’escenari del Teatre Municipal pel mig de la platea, entre el públic, amb els llums apagats i il·luminada només per una llanterna. Era l’inici d’un concert que no deixaria a ningú indiferent. La pianista arribava a Girona per oferir un dels primers concerts de presentació de Perifèria (Vida Records, 2021), el seu darrer disc.

I és que el títol del disc de Clara Peya no és casualitat. La pianista va remarcar la importància de les perifèries i la necessitat d’escoltar-les i incloure-les en la societat: «a través de l’art podem transformar la societat i hem d’escoltar molt les perifèries. Jo des d’aquest espai al centre intento fer el que puc i fer d’altaveu, però moltes coses se m’escapen». Els quatre músics que ocupaven l’escenari també ho feien des de la perfèria, deixant l’espai central buit i ocupant-lo només en comptades ocasions, quan Peya deixava el piano i parlava directament amb el públic.

Precisament amb aquesta voluntat de donar veu a les perifèries, Clara Peya ha creat un vincle especial amb l’associació «Jornaleras de Huelva en lucha» a través de ‘Mujer Frontera’. La cançó es pot escoltar gratuïtament a les plataformes digitals però també es pot descarregar per dos euros a través de Bandcamp i els beneficis van íntegrament a l’associació. En el concert, Peya els va donar veu a través d’una projecció, just abans que Kathy Sey, col·laboració especial de la nit, posés veu a la cançó en directe.

Just abans de l’aparició a l’escenari de Sey es va viure un altre dels moments àlgids del concert. Amb tots els llums apagats i el Teatre Municipal de Girona a les fosques, Clara Peya va encendre una il·luminació situada dins el piano perquè l’espectador pogués veure l’interior de l’instrument en un solo que va encisar al públic. 

Després de pràcticament una hora i mitja de concert, un ‘Si la luna’ cantat a quatre veus i ‘Tierra de hielo’ van posar punt i final a l’espectacle. El públic, que durant tot el concert havia aguantat en un silenci sepulcral, va trencar en una ovació final immensa i va acomiadar dempeus Clara Peya, Henrio -veu-, Dídac Fernández -bateria- i Vic Moliner -baix-.