Semblava que l'estiu de 2021 havia de ser el del retorn dels festivals. Després d'un 2020 de cancel·lacions, ajornaments i reprogramacions, imaginàvem per aquest any un escenari d'obertura que, a dia d'avui, sembla pràcticament una utopia. Enmig d'un context gairebé més incert que fa 12 mesos, els principals festivals gironins comencen a moure fitxa i es preparen per a un estiu que sembla que serà molt més semblant al de 2020, que al de 2019. I encara gràcies.
Porta Ferrada, un dels festivals que més va córrer per adaptar-se l'any passat, arriba enguany amb els deures fets i un format ja rodat. Potser per això és pràcticament l'únic dels festivals gironins que s'atreveix a anunciar noms internacionals en un estiu en què tot porta a pensar que el producte local tornarà a ser el salvavides de grans festivals. "De la mateixa manera que ja hi ha artistes que ens han dit que estan posposant les seves gires a 2022, d'altres tenen compromisos a Europa i mantenen la seva aposta per venir, hem de continuar pensant i creient que els tindrem aquest estiu i, a partir d'aquí, els dies aniran passant i veurem com es desenvolupa tot" deia fa pocs dies Iñaki Martí, director de The Project, en la roda de premsa del festival, preguntat per la presència d'artistes com Ben Harper, Kool & The Gang o God Save de Queen. I encara anava més enllà: "No només estem treballant amb aquests tres que ja tenim confirmats".
El festival manté l'aposta pel Guíxols Arena i ja ha presentat un bon gruix de la programació que, tot i les dificultats, s'equipara bastant al que era el festival abans de la pandèmia. De fet, els seus promotors es mostren moderadament optimistes i, tot i que de moment treballen preveient un aforament del 50%, Martí ja avançava que "depenent de com es desenvolupi la part sanitària podem arribar al 70, 80, 90 o al 100 per cent". Com sempre, però, l'última paraula la tindrà la pandèmia.
Pel que fa al festival de Cap Roig, després d'anul·lar la seva edició 2020, també es prepara per obrir les portes aquest estiu i ja ha anunciat els 23 concerts que formaran la programació, també amb tres pinzellades internacionals: Passenger, Juan Diego Flórez i Morat. En el seu cas, els promotors parlaven d'una grada ampliada de 2.500 localitats (gairebé mig centenar més que anys anteriors) de les quals aspiraven a poder ocupar el 65%.
També Sons del Mon ha començat a desvetllar els detalls d'una edició que s'estendrà del 23 de juliol al 8 d'agost a la Ciutadella de Roses i de la que de moment n'han avançat el concert de God Save The Queen. El que el festival encara no pot "ni confirmar ni descartar" és la programació de petit format en cellers de l'Empordà, tot i que l'organització reconeixia fa unes setmanes que "si es mantenen les restriccions actuals possiblement no es podran dur a terme". I, de moment, qui encara no s'ha posicionat en cap sentit és el festival Castell de Peralada, que després de suspendre l'edició de 2020 no ha donat encara pistes sobre com treballen de cares a aquest estiu.
Entre els festivals d'una lliga més terrenal, la diversitat de plantejaments és més àmplia i queda molt supeditada a la filosofia i el format de cada un. Mentre propostes com l'Ítaca, l'(a)phònica o el Festivalot preveuen poder-se celebrar amb relativa normalitat, d'altres com l'Insomni viuen molt pendents de l'obertura de les restriccions i n'hi ha que ja han ajornat novament les seves edicions.
Entre aquest últim grup, hi destaca el festival Clòwnia, un dels més multitudinaris de la província, que ja va anunciar a principis d'any que aquest 2021 tampoc es podria alçar degut a unes previsions que feien impossible "mantenir-ne l'esperit familiar i festiu". En la mateixa línia, el festival Diverland, organitzat per Di-Versiones i que s'havia de celebrar el maig a Calonge passa, de moment, a la tardor: "Tant de bo les circumstàncies d'aforaments i limitacions ens ho deixin fer llavors i, sinó, haurem de suspendre ja definitivament" explicava Albert Fort, cantant del grup, en un comunicat publicat a les xarxes.
La nota positiva són festivals com l'Ítaca, que fa pocs dies anunciava tota la programació i que proposa una vintena de concerts entre el 21 de maig i el 4 de juliol. El director del festival, Fran Arnau, es mostra optimista i reconeix que després de poder tirar endavant el festival l'any passat, aquest la feina d'adaptació ja ha sigut menor. "L'Ítaca tenia uns concerts d'aforament molt grans que, evidentment, no es poden fer i s'han de reduir, però pel que fa als aforaments petits que quedaven dins el poble hem crescut perquè hem anat als camps de futbol dels afores", explica. Així doncs, el festival treballa amb uns aforaments d'entre 500 i 1.200 persones, en funció del recinte.
Això sí, mentre festivals com el Cruïlla encara mantenen la confiança de poder celebrar-se amb el públic dempeus i sense distanciament, en la línia de la prova pilot feta al Sant Jordi, entre els festivals gironins es manté la prudència: "Tant de bo, però jo no hi tinc gaire confiança a curt termini", comenta Arnau. A l'Ítaca, de moment, no ho han plantejat: "N'estic informat i estic en contacte amb ells, però no és viable fer-ho ara, ni el Procicat ho accepta, ni ens ha donat permís per fer-ho. Prou incertesa que hi ha en tot com per fotre'ns en un 'berenjenal' d'aquest tipus".
Una altra cita habitual que recuperarem aquest estiu després d'un any de silenci és el festival (a)phònica, a Banyoles. De moment han anunciat ja el concert d'Albert Pla i l'organització treballa amb el convenciment que, aquest any sí, Banyoles tindrà (a)phònica: "La nostra intenció és poder fer el festival i com que no volem que ens passi una situació de prendre unes mesures que no són suficients, el que estem fent és plantejar-nos el festival com si es fes a dia d'avui, amb les restriccions que tenim ara mateix" explica el seu director, Francesc Viladiu.
El format itinerant que caracteritzava el festival, amb diversos escenaris distribuïts per tota la ciutat, facilitaran poder-ne mantenir l'essència i el format respecte anys anteriors, mantenint concerts en espais tancats i oberts, alguns dels quals gratuïts, i combinant concerts de petit format amb d'altres més grans. Sí que serà més complicat mantenir les accions itinerants de carrer, a les quals no es pot regular l'aforament, mentre que un dels dubtes principals a hores d'ara són els icònics concerts tot navegant per l'estany a bord de la barca Tirona: "Aquest és un dels espais on estem amb més incertesa, hem d'acabar-ho de valorar" conclou Viladiu.
Altres cites com el Festivalot (Girona), el Portalblau (L'Escala) o el Planastiueja't (Les Planes d'Hostoles) també segueixen endavant amb força. El primer plantejarà un cap de setmana de concerts controlats i per a tots els públics a l'Auditori amb Els Amics de les Arts, Els Pets, Doctor Prats o El Pot Petit; el segon s'estendrà per diversos escenaris de l'Escala i Empúries amb Manel i Oques Grasses entre d'altres, i el darrer ha presentat ja una ambiciosa programació encapçalada per Sopa de Cabra que es desenvoluparà a la pista poliesportiva per garantir els aforaments.
I, entre els festivals ajornats i els confirmats, alguns que es troben a mig camí, amb l'esperança que una obertura de les mesures els permeti tirar endavant segons el previst. És el cas, per exemple, del festival In-Somni, anunciat pels dies 14 i 15 de maig a Sarrià de Ter i que preveu viure dues jornades llargues de concerts al parc de la Coope amb grups com Grises, Anier o Flashy Ice Cream. El festival es va poder fer amb un format molt similar la tardor passada, però uns mesos després el seu director, Jaume Masseguer, veu amb preocupació com la normativa és encara més restrictiva: "l'any passat vam acabar a les 2h de la matinada i resulta que aquest tenim el toc de queda a les 10, a banda del confinament comarcal", explica.
Malgrat això mantenen, de moment, l'esperança per poder celebrar un festival on preveu, com l'any passat, disposar de diverses àrees, amb un recinte de concerts ben delimitat i zones de food trucks i pícnic on la gent pugui moure's. El seu director té clar quines circumstàncies obligarien a ajornar el festival: "Si no podem obrir les barres com l'any passat, si es manté el confinament cultural i depèn de quina hora sigui el toc de queda". Per si passés això, però, treballen amb previsió i ja tenen anunciades dates alternatives: 18 i 19 de setembre.
I, entre tots aquests festivals, el que possiblement sigui el més multitudinari encara no s'ha pronunciat, potser conscients que són els que més marge tenen per prendre decisions. Parlem del festival Acústica, cita de referència per tancar l'estiu i que caldrà veure si manté el format de 'Les nits de l'Acústica' que van proposar l'any passat -amb concerts de pagament al parc de les Aigües i al claustre Ramon Muntaner- o si pot recuperar, com a mínim en part, el format tradicional al centre de Figueres. Com sempre, la pandèmia i el Procicat ho diran.