La Fira Mediterrània de Manresa tornava aquest any a la total presencialitat després d’una edició 2020 en format online, però el que potser no s’esperava ni tan sols l’organització és que el retorn a la normalitat seria complet. La 24a edició de la Fira va coincidir amb l’aixecament de gairebé totes les restriccions sanitàries i va ser pionera en tornar a fer concerts amb el 100% d’aforament, sense distàncies i amb el públic dret.

L’activitat professional i els concerts van començar a omplir Manresa el dijous, amb les primeres trobades entre la gent del sector i actuacions musicals i teatrals. L’estrena absoluta de l’Orquestra de Músiques d’Arrel de Catalunya, a la sala gran del Teatre Kursaal, va servir com a inauguració de la Fira. L’orquestra, dirigida per l’olotí Daniel López, compta amb la veu d’Anna Ferrer i amb la presència d’una trentena de músics joves.

Divendres va ser el dia amb més activitat a l’Àrea Pro. Presentacions de projectes, reunions ràpides, showcases i centenars de trobades entre professionals al pati del Casino. També va ser una jornada d’estrenes musicals. Durant el dia hi va haver l’estrena a Catalunya del nou projecte de Clara Fiol i Joan Vallbona, la presentació de disc dels valencians Laura Esparza i Carlos Esteban o el primer concert a Catalunya de la cantant grega-sudanesa Marina Satti

Ja a la nit van arribar alguns dels plats forts de la Fira: el duet Tarta Relena va presentar nou disc a la sala gran del Kursaal, Roba Estesa van estrenar Rosa Permanent a una Sala Stroika amb el públic dret -en aquest cas, però, encara amb un 70% d’aforament i passaport Covid- i El Pony Pisador van omplir la Taverna de la Fira per cantar els èxits del seu nou disc.

El dissabte va ser el torn per celebrar els 40 anys d’Almanac, viure l’estrena de les gallegues Tanxugueiras, sentir el nou projecte de Nakany Kanté amb so de cobla o la programació off amb propostes com la xilena Ana Tijoux o la barcelonina Raquel Lúa. Entre les actuacions del dissabte hi va destacar especialment Xavi Sarrià, que va oferir un dels últims concerts de l’espectacle «No s’apaguen les estreles» en un Kursaal ple fins la bandera.

Manel Camp i l’Esbart Dansaire de Rubí, La Coixinera o Jaume Arnella i Corrandes són corrandes van ser alguns dels plats forts del diumenge i van posar punt i final a una edició de la Fira marcada pel retorn a la normalitat.